Een manusje van alles, al doe je ‘m daarmee eigenlijk tekort. Erik Bolder kwam binnen als chauffeur, maar ging al snel op kantoor zitten en automatiseerde delen van het bestelsysteem voor de bakkerij. De hoogste tijd voor een kennismaking.
Erik, we hebben al een banketbakker, broodbakker en winkelmedewerker gehad. En nu dan iemand van kantoor. Kun je jezelf even voorstellen?
“Mijn naam is Erik Bolder, ik ben 29 jaar en geboren in Nieuw Dijk. Tegenwoordig woon ik in Beek. Ik heb als opleiding totaal iets anders gedaan. Ik heb Laboratoriumonderzoek gestudeerd, maar kon daar na de crisis van jaren geleden geen werk in vinden.
Tijdens mijn opleiding heb ik een tijdje in de rijdende winkel van Tonnie Diesvelt gewerkt. De wagen vullen in de avonden en helpen met van alles en nog wat. We hadden ook altijd brood van Paul in de wagen liggen. Dus toen ik klaar was met mijn opleiding en liet doorschemeren dat het lastig was om werk te vinden, vertelde Tonnie dat Paul nog een chauffeur zocht voor de maandag en zaterdag. Of dat niet iets voor mij was. Zo is het begonnen.”
Dus je bent als chauffeur binnengekomen?
“Ja, in het begin echt alleen op de maandag en zaterdag. Maar al snel ging Joost, de vaste chauffeur op woensdag, donderdag en vrijdag, met pensioen en toen kon ik 5 dagen per week gaan rijden.”
En ondertussen druk op zoek naar werk als laborant…
“Nou, ik had het zo naar mijn zin dat ik na een tijdje ben gestopt met het zoeken naar ander werk. Zeker toen een medewerker wegging, die in de vakanties van Paul en Mirjam de kantoorwerkzaamheden deed. Toen ben ik ook wat werkzaamheden op kantoor gaan doen in vakanties. Later een paar dagen kantoor en een paar dagen rijden, een mooie afwisseling.”
Maar niet per se een ‘passie’ voor het bakkersvak dus.
“Nee, ik bak niets, daar zijn de bakkers zelf goed in. Maar de sfeer en de mensen hier, dat maakt het mooi. En dat is ook de belangrijkste reden dat ik hier ben blijven hangen. Maar ook de kans die ik heb gekregen om op kantoor te werken.”
Ja, want wat doe je tegenwoordig allemaal voor Paul?
“Van alles, haha. Het invoeren van bestellingen in het systeem, van de klanten die nog steeds per mail of telefoon bestellen. Maar ook een stukje boekhouding, het verwerken van facturen, verpakkingsmateriaal bestellen en natuurlijk als het nodig is bijspringen om te bezorgen. Eigenlijk alles waar ik maar mee kan helpen, doe ik. Als de dames van de winkel roepen voor een spoedbestelling spring ik de bus in.”
Dat klinkt als een ideale rechterhand voor Paul.
“Ja, zo is het ook wel. En op zaterdag blijf ik gewoon bezorgen. Vrijdag en zaterdag is het zo druk, dan is het nodig en dat wil ik ook.”
Wat vind je zelf het leukste om te doen?
“De afwisseling is mooi. Toen ik naar kantoor ging heb ik wel gezegd: ik wil niet 5 dagen per week achter het scherm zitten. Ik wil wel ook blijven rijden. Gewoon flexibel zijn, dat is ook nodig in deze omgeving en met Paul die continu wat nieuws bedenkt.”
Hoe heb jij de ontwikkeling van de bakkerij en de Brood-shop meegemaakt de afgelopen jaren?
“Veel verandering. We hadden al een webshop waar we producten verkochten. Toen zag je dat het al een stuk drukker werd. Alle bestellingen moesten toen nog handmatig worden ingevoerd, dat kostte veel tijd. Met de komst van de nieuwe brood-shop hebben we dat allemaal geautomatiseerd en gekoppeld aan het baksysteem waarmee we werken. De bestellingen worden hier nu automatisch ingelezen.”
Daar zul je aardig druk mee geweest zijn.
“We zijn alles gaan automatiseren wat we konden. Maar ook alle producten, productomschrijvingen en foto’s moesten in het baksysteem gezet worden, zodat ze goed op de website terecht zouden komen. Daar ben ik zeker druk mee geweest, maar nu hebben we een mooie webshop die enorm goed draait.
Ter vergelijking: toen ik net op kantoor zat, kwam elke bestelling in de mailbox binnen en werd daar handmatig een bestelling van gemaakt. Maar dat ging om 10 bestellingen per dag, dat was goed te doen. Tegenwoordig hebben we op een doordeweekse dag ruim 60 bestellingen en op zaterdag zelfs 140. Dat zijn mooie groeicijfers en ook wel een goede stimulans om elke dag weer met nieuwe innovatieve dingen bezig te zijn die de bakkerij nog meer groei kunnen opleveren.”
Dat klinkt Paul als muziek in de oren…
“Haha, ja Paul is daar wel van. Dan ga je daar automatisch wel in mee, maar ik vind het zelf ook leuk. In het begin levert het nog niks op en kost het veel extra tijd om alles goed te zetten. Maar als het zich na verloop van tijd dan terugverdient en je bespaart ineens enorm veel tijd en geld, ja dan geeft dat wel een goed gevoel.”
Hoe is die samenwerking met Paul?
“Paul bedenkt altijd wel wat nieuws, dat zit in zijn karakter. En ik mag dat dan graag aanhoren. Paul zit vol met ideeën, altijd. Hij moet en zal iets bedenken dat nog niemand bedacht heeft. Zijn vrouw Mirjam moet hem dan nog weleens afremmen. En dan zit ik daar doodleuk tussen, dat is dan wel grappig om te zien.
Neem nou dat artikel dat recent verscheen over de avondklok en het nachtwerk voor de bakker dat hij wil afschaffen. Daar loopt hij echt al maanden mee rond. Hoe kunnen we dat doen, vraagt hij dan. Hoe krijgen we iedereen mee? Maar de vraag hoe is dan niet meer zo relevant. Als hij iets wil, dan doet hij het ook. Het hoge woord is er nu uit, maar hoe hij het in de praktijk gaat brengen moeten we nog maar zien. Maar daar gaat het ook niet echt om hè. Er moet over gepraat worden en dat gebeurt.”
En wat zit er nu in de ideeënpijplijn?
“Lachend: De Brood-box. Een beetje zoals Hello Fresh. Mensen nemen een abonnement op brood. Daarbij kunnen ze aangeven welk brood ze liever niet willen, maar verder worden ze iedere week verrast met 4 of 5 broden van de bakker. Maar dit is slechts één van de vele ideeën die nog niet zijn uitgevoerd.”
En hij wil de eerste zijn.
“Ja, als er nu een andere bakker komt die het eerder heeft, dan baalt ie als een stekker.
Ik vind het prachtig, met Paul is het altijd afwisselend en uitdagend.”
Voor jou geen carrière meer als laborant?
“Nee, dat hoeft van mij niet meer. Laat mij de mooie ideeën van Paul maar lekker uitwerken!”