Wij waren in 2004 de eerste bakker in Didam die vers belegde broodjes ging verkopen. Het Diems broodje gezond is sindsdien niet meer weg te denken uit de bakkerij. Daar maken de dames er dagelijks nog steeds tientallen van. Maar als het aan mij ligt kunnen de mensen hun belegde broodje ooit in een echt Bakkerscafé halen. Hier in het centrum, aan een grote lange stamtafel.
Het idee om broodjes vers te beleggen in de bakkerij kwam voort uit de club van wereldbakkers waar ik bij zit. Hier zitten ook collega’s uit Nijmegen bij en die waren al gestart met de verkoop van vers belegde broodjes. Toen dacht ik: ‘Als het daar werkt, waarom dan niet in Didam?’. Maar dan niet zo’n droog puntje met kaas voor vierenhalve euro, maar kwalitatief goed belegde broodjes voor een normale prijs.
Diems broodje gezond
Vanaf dag één liep het goed. Als je ’t aan mij vraagt komt dat vooral door het Diems broodje gezond: een lekker vers belegd broodje met een goede dressing erop. Die werd vrijwel meteen door iedereen besteld. Mensen die uit het zwembad kwamen of mensen die even gemakkelijk wilden doen. En doordat alles hier in Diem snel rondgaat, ging de verkoop van vers belegde broodjes snel omhoog.
Een andere reden dat het zo goed is aangeslagen is dat de bereiding van buiten de winkel al te bewonderen is. Wat dit broodje zo Diems maakt? De producten komen allemaal hier uit de buurt. De ham komt hier bij de slager vandaan, de kaas en eieren van de boer.
Belegde broodjes voor bedrijven
Naast gewone dagelijkse klanten hebben we ook een grote groep bedrijven die online de belegde broodjes bestellen. Een voorbeeld is energiebedrijf Nathan hier in de buurt. Die krijgen wekelijks cursisten van buitenaf over de vloer en bestellen dan lekkere belegde broodjes voor de lunch.
We hebben gemerkt dat bedrijven vaak dezelfde ochtend nog beslissen of ze belegde broodjes willen voor de lunch. Daarom hebben we de online shop open tot 10.00 uur voor bestellingen. Vrijdag is echt het piekmoment van de week.
Mijn favoriete belegde broodje
Mijn eigen favoriete belegde broodje is niets bijzonders. Een broodje met kaas, tomaat en ei, op een broodje wat er op dat moment voor handen is. Een tarwebol of een wit bolletje maanzaad. Of een lekker Duits broodje dat vers uit de oven komt met roomboter en een goede plak kaas. Heerlijk!
Brood is op zich al lekker en zou niet moeten dienen als een transportmiddel om het beleg naar binnen te krijgen. Niet dat er alleen een bult hagelslag tussen moet kunnen, kom op! Ik zeg altied moar: brood goed, beleg goed, alles goed.
Bekijk ons assortiment belegde broodjes. Voor 10.00 uur besteld, diezelfde middag nog bij de lunch!
Koffiedrinken aan een lange stamtafel
Omdat de belegde broodjes zo succesvol waren, wilden we in 2010 al een apart pand aan de overkant van de straat openen om daar de belegde broodjes te laten afhalen. ‘Paul Plus’ bleek helaas niet zo’n succes. Dat was wel heel jammer, want we speelden toen al met het idee om dit uit te breiden met salades en ander lekkers. Didam was er nog niet klaar voor.
We zien inmiddels wel een kleine verschuiving ontstaan bij de klanten. Mensen komen nu ook vaker ’s ochtends voor het ontbijt even langsrijden. En nu ze het centrum helemaal aangepakt hebben komt het idee van ‘Paul Plus’ toch weer een beetje terug. Maar dan anders: een bakkerscafé.
Een bakkerscafé met zo’n grote stamtafel waar je lekker je kop koffie aan kunt drinken. Krantje erbij, lekker belegd broodje. Moet ik wel oppassen dat ik niet zelf de hele tijd met een bakje koffie aan die tafel zit te praten met de mensen. Maar goed, voor nu zijn het nog wilde plannen voor de toekomst.